Frivillig og uvildig gældsrådgivning gør en forskel

En ny rapport fra M.B.C. giver dokumentation for, at frivillig og uvildig økonomi- og gældsrådgivning har markante, positive effekter for borgere i udsatte situationer. Rapporten viser nemlig, at størstedelen af de borgere, der har benyttet sig af disse tilbud, oplever en markant forbedring af deres økonomiske og mentale trivsel.

Klare tal og tydelig effekt

Ifølge rapporten stifter ca. 90% af de rådsøgende borgere ikke ny gæld efter rådgivningen, ca. 65% afdrager på eksisterende gæld, og ca. 70% oplever, at de efter endt rådgivningsforløb kan betale deres faste, månedlige udgifter.  Men rådgivningen gør ikke kun en forskel for privatøkonomien. Halvdelen af borgerne fortæller nemlig, at de efter endt rådgivningsforløb ser lysere på fremtiden, og næsten lige så mange oplever mindre stress.  Mange oplever mere overskuelighed, og at hjælpen til at få kontrol over deres økonomi skaber et overskud til at tage fat på andre områder i livet, såsom bolig, job og helbred.

Et unikt rum, der udfylder et hul i samfundet

Undersøgelsen understreger vigtigheden af, at borgere har adgang til økonomisk rådgivning, der er både frivillig og uvildig. Mange fortæller, at de i disse forløb har kunnet tale mere åbent og ærligt om deres økonomi, end de har følt sig trygge ved at gøre i kontakten med andre institutioner. “De [rådgiverne og tilbuddene] er det net, som er forsvundet i det her samfund,” udtaler en af de adspurgte borgere efter endt rådgivningsforløb.

Stort potentiale for mere

Rapporten konkluderer, at den frivillige og uvildige rådgivning allerede har stor effekt – og at den med målrettet udvikling kan få endnu større betydning for udsatte borgere i Danmark.

Her fremhæves øget synlighed, mulighed for rådgivning med tværfaglige teams, styrket brobygning til andre sociale tilbud og mere fokus på at klæde borgere på til at forstå post fra det offentlige som områder, hvor der fortsat er plads til forbedring.